Grill na tarasie – wady i zalety

Grillowanie w otoczeniu natury to bardzo dobry sposób na spędzanie czasu. Grill jest ciekawym sposobem na oryginalne przyjęcie i szybki, rodzinny posiłek na świeżym powietrzu. Grillowanie kojarzy się nam z weekendem, majówką, latem i urlopem, a wiele osób bardzo lubi przygotowania, rozpalanie ognia i zajmowanie się smażonymi na kracie potrawami. Odpowiednio przygotowane mięso i warzywa, przygotowane na grillu, mogą być nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Do wyboru mamy wiele rodzajów tych urządzeń, od małych, jednorazowych, aż po duże, profesjonalne grille, dostępne są również wersje elektryczne i gazowe.

Posiadanie grilla w ogrodzie lub na tarasie może być więc bardzo przydatne i praktyczne, jednak istnieje kilka wad takiego rozwiązania, o których również warto pamiętać.

 

Zalety grilla na tarasie

Zaletą posiadania grilla na tarasie jest możliwość szybkiego przygotowania smacznych potraw. Jest to mało kosztowne rozwiązanie, ponieważ modele węglowe nie są bardzo drogie. Tradycyjne grille są mobilne, co zwiększa wygodę korzystania z nich – możemy ustawić je w dowolnym miejscu tarasu, na przykład w pobliżu kuchni. W ten sposób mamy łatwy dostęp do potrzebnych składników i wody do umycia zabrudzonych węglem rąk. Kolejną dużą zaletą grilla węglowego jest wielość jego wersji oraz rodzajów – z pewnością każdy jest w stanie znaleźć model o potrzebnych funkcjach, jednocześnie dopasowany do wystroju tarasu.

 

Grillowanie nie na każdym tarasie?

Pewną ostrożność należy zachować w przypadku, gdy do pokrycia tarasu zostały wykorzystane drewniane panele. W zależności od rodzaju wykorzystanego drewna, mogą mieć one mniejszą odporność na wysokie temperatury, zaszkodzić im może również gorący tłuszcz kapiący z grilla węglowego. Takich sytuacji nie musimy obawiać się jednak w przypadku desek kompozytowych, które dzięki zawartości nowoczesnych dodatków są bardziej odporne na warunki zewnętrzne, zarysowania czy skrajne temperatury.

Planując rozpoczęcie sezonu na grilla, powinniśmy zwrócić uwagę na aspekt zdrowotny. Jeśli nie mamy dużego doświadczenia w grillowaniu i nie dopilnujemy odpowiedniego czasu smażenia, grillowane potrawy mogą okazać się niesmaczne i szkodliwe. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z grillowania. Bardziej zaawansowane modele węglowe wyposażone są w specjalne osłony, które zatrzymują dym. Na tarasie możemy także ustawić grill elektryczny, który wystarczy podłączyć do prądu. Takie urządzenie pozwala na szybkie przygotowanie smacznego posiłku, bez problemów z rozpalaniem lub dymieniem. Nie ma także potrzeby kupowania i przechowywania węgla.

Inną alternatywą jest grill gazowy, zasilany instalacją lub butlą gazową. Takie urządzenia są bardziej osłonięte, droższe w zakupie, jednak tańsze w eksploatacji, a przygotowane na nim potrawy są zdrowsze niż z tradycyjnego grilla. Grill węglowy możemy zastąpić również modelem murowanym lub specjalnym paleniskiem przypominającym kominek, będącym dodatkową dekoracją, dającą miłe światło i ciepło.

Jak kupić deski Prodeck?

Jesteś zainteresowany/a zakupem naszych desek?

Zostaw nam swój numer telefonu, odzwonimy do Ciebie w 15 minut. Pomożemy w doborze odpowiedniego produktu, wyjaśniamy zasady składania zamówień, dostawy i montażu