Jak przygotować grill na tarasie? | Porady na temat grillowania na tarasie

30 kwietnia 2018

Grillowanie na świeżym powietrzu - działce czy własnym tarasie to idealny sposób na wiosenny i letni relaks. Zwyczajny obiad czy przyjęcie rodzinne, grill idealnie wpasowuje się w praktycznie każdy koncept kulinarny. Posiłki przyrządzane tą techniką znajdują uznanie w wielu kuchniach świata - jak chociażby w Japonii, gdzie teppanyaki uchodzi za prawdziwą sztukę przyrządzania potraw. Grill ma także walory zdrowotne - odpowiednio przygotowane ryby, mięso i warzywa zyskują dodatkowych walorów, i są lepsze dla organizmu niż produkty smażone na głębokim tłuszczu. 

W Polsce grillowanie cieszy się olbrzymią popularnością w sezonie wiosenno-letnim. Każdy sklep i market w tym okresie dysponuje szerokim asortymentem urządzeń - od prostych jednorazowych, przez gazowe, na dużych profesjonalnych do pełnej zabudowy. Jaki zatem grill na taras wybrać by cieszyć się smakowitym posiłkiem na łonie natury?

Tradycyjny grill węglowy

Przede wszystkim - tradycyjne grille są mobilne, co bardzo ułatwia sprawę podczas przyrządzania potraw. Możemy je ustawiać w dowolnym miejscu, np. blisko wejścia do domu (i naszej kuchni). Jest to ważne ze względów logistycznych i organizacyjnych - zwłaszcza przy przenoszeniu składników do posiłku. Jeżeli dopiero zaczynamy naszą przygodę z grillowaniem, warto pomyśleć o zakupie jednorazowego urządzenia - jest ono stosunkowo tanie, łatwe w instalacji i świetnie sprawdzi się w każdych warunkach. Opisywane wyżej rodzaje grilla dostępne są w wersji węglowej. Ich zaletą jest także szerokość wyboru - każdy może znaleźć dla siebie model, który wpasuje się w estetykę tarasu, zarówno pod względem kolorystycznym jak i funkcjonalnym.

Jeśli do wykonania tarasu zostały wykorzystane panele drewniane, należy zachować szczególną ostrożność podczas grillowania. W zależności od rodzaju drewna wykorzystanego w produkcji desek mogą mieć one mniejszą odporność na wysokie temperatury, zaszkodzić im może również gorący tłuszcz kapiący prosto z grilla węglowego. Nie należy jednak obawiać się w przypadku, gdy na tarasie mamy zamontowany system kompozytowy - dzięki zawartości nowoczesnych dodatków jest on bardziej odporny na warunki zewnętrzne, zarysowania czy nawet skrajne temperatury.

Grill gazowy lub elektryczny

Istotną kwestią przy grillowaniu jest aspekt zdrowotny - potrawy by w pełni uwypuklić ich walory, potrzebują odpowiedniego czasu smażenia, zwłaszcza w przypadku grilla węglowego. Można jednak przygotować dania szybko i zdrowo - posiłkując się grillem elektrycznym, który nie wymaga żmudnego rozpalania, i jednocześnie niweluje problem dymu ze spalającego się węgla.

Alternatywnym rozwiązaniem jest zakup grilla gazowego - zabudowanego, droższego cenowo, jednak łatwiejszego w codziennej eksploatacji. Co najważniejsze - smażone na nim potrawy będą zdrowsze od tych przyrządzonych na tradycyjnym grillu. Grill węglowy możemy również śmiało zastąpić wersją wmurowywaną lub paleniskiem kominkowym - zwłaszcza jeśli dysponujemy na tarasie altanką. 

--

Znajdź najbliższego dystrybutora desek kompozytowych ProDeck: wybierz dystrybutora >>
Sprawdź tarasy kompozytowe ProDeck Premium: zobacz więcej >>
Zgadzam się

Oświadczam, że zapoznałam/-em się z zapisami
polityki prywatności serwisu internetowego www.prodeck.pl 
oraz zapisami zgody na wykorzystanie plików cookies 
rozumiem je oraz świadomie wyrażam zgodę
na zastosowanie ich postanowień względem mojej osoby.